Soto ayam soep

Ingrediënten:

2 sereh stengels (citroengras)

kentjoer

koenjit

laos

salem-blad

kurkuma

gember

knoflook

rawit of cayenne peper

200 gr Kipfilet (2 porties)

taugé

kool

Chinese kool

paksoi

selderie (garnering)

bosuitje (garnering)

1 klein uitje (garnering)

drinkbouillon (tuinkruiden)

zout en peper naar smaak

Bereiding:

Breng in een grote soeppan de kipfilet aan de kook met de drinkbouillon en alle overige droge kruiden (behalve de groenten en peper). Doe de sereh in zijn geheel of doormidden geknipt in de pan. Verwijder de kipfilet wanneer deze gaar is uit de pan en laat de bouillon nog enige tijd doorkoken. Pluis ondertussen de kip uit of snijd het fijn. In een pan met anti-aanbaklaag kunt u de kip lekker bakken totdat het een krokant korstje heeft. Breng de kip op smaak met zout, peper, sambal oelek en een druppeltje Stevia. Snijd alle (koolsoorten) groenten erg fijn en blancheer de groenten. Blancheer de taugé en rawit appart (rawit is erg heet dus wanneer je niet tegen pittig kan laat deze dan maar weg). Snijd het kleine uitje ook fijn en laat deze of een stuk bakpapier in de oven of op laag vuur in een koekepan drogen. Snijd de bosuitjes en selderie ook apart erg fijn.

Serveertip: Neem een royale soepkom. Doe hier een hoeveelheid geblancheerde groenten, taugé en een schep gebakken kip in laagjes in de kom. Giet hier vervolgens hete bouillon overheen. Garneer de soep met de bosui, selderie en gedroogde ui (deze moet bovenop de soep versnippert worden). Indien u van heet houdt, versnippert u de rawit ook samen met de overige garneringen.

Variatietip stabiliseren: Bak de kip in wat olie en blus het af met een lichte soyasaus. Er mag een hardgekookt eitje worden toegevoegd. Aan het eind van de stabilisatiefase mag u wat mihoen toevoegen in de soto.